Scroll Top

Projekt: Lamborghini Espada (Del 2)

Det här är del 2 i vår projektserie om denna Lamborghini Espada. Espada är en fyrsitsig sportcoupé tillverkad av Lamborghini mellan 1968 och 1978. Den är lika vacker som den är ovanlig – endast drygt 1200 tillverkades och det är oklart hur många som fortfarande finns kvar. Det är så klart lite extra kul när en kund med en sådan raritet kommer till Bilteknik och låter oss restaurera den.

Simon på Bilteknik är en av de som arbetat med bilen och han guidar oss genom projektet och de olika områden som berörts. I Del 1 berättade han lite om bakgrunden till varför bilen kom till Bilteknik och vilka arbeten som gjorts med motor och växellåda. Bland annat synkronisering av förgasare och byte av diverse packningar.

 

Runt omkring motorn fanns sedan flera mer eller mindre kritiska punkter som behövde åtgärdas. En lite enklare sak var att ersätta den spräckt spolarvätskebehållare med en ny. En lite mer avancerat åtgärd var att bygga om AC-systemet med egentillverkade kopplingar för att kunna fylla den modernare R134A-gasen istället för den numera otillåtna R112 som användes när bilen tillverkades. Simon utvecklar lite:

– AC:n är ett bra exempel på sådant som hade varit en relativt enkel åtgärd på en modern bil men som i detta fallet var något helt annat och ett komplext flerdagsprojekt i sig. Ändå är det något som ingen troligtvis ens kommer notera när det nu är utfört! Det finns något tillfredsställande i att göra sådana lösningar som bara smälter in och fungerar perfekt – som om det kommit från fabriken igår.

AC

I samband med besöket gjordes naturligtvis sedvanlig service med byte av diverse filter och vätskor. 

Vi stänger den smått enorma motorhuven och kikar istället in i Espadans interiör. Här har all läderinredning först plockats ut och skickats på restaurering och behandling. Det är svårt att tro att det är originalinredningen som sitter i bilen och att den är ett halvt sekel gammal. Se bara på bilderna! 

– Vi fixade till en del elrelaterade fel och gjort faktiskt ett tillägg i utrustningslistan utöver original; vi monterade en bilstereo enligt kundens önskemål. Det fanns redan ett uttag i instrumentpanelen för detta men det satt ingenting där. Vi fick tag på en riktigt snygg bilstereo i tidsenlig stil och jag tror det är få som skulle lägga märke till att den är eftermonterad, berättar Simon.

På bilden visar Simon slangarna till pedalställets cylindrar som är utbytta.

Det här var den andra delen i projektet. Läs Del 1 och Del 3 här:
Bildgalleri: Lamborghini Espada
FAKTARUTA: Lamborghini Espada

Årsmodell: 1970
Motor: 3.9L V12

Designer: Bertone (Marcello Gandini)
Antal tillverkade: 1217 st