Scroll Top

Projekt: Lamborghini Espada (Del 1)

Espada är en fyrsitsig sportcoupé tillverkad av Lamborghini mellan 1968 och 1978. Den är lika vacker som den är ovanlig – endast drygt 1200 tillverkades och det är oklart hur många som fortfarande finns kvar. Det är så klart lite extra kul när en kund med en sådan raritet kommer till Bilteknik och låter oss restaurera den.

Simon på Bilteknik är en av de som arbetat med bilen och han guidar oss genom projektet och de olika områden som berörts.

– När ägaren först hörde av sig till oss ville han ha hjälp att åtgärda en slirande koppling och läckage av bromsvätskan. Det utvecklades dock snart till ett större åtagande från vår sida med generell ”uppfräschning” av hela bilen, berättar Simon.

Bilen var i fint skick, och i stort sett helt original, men det är klart att 50 år på vägarna sätter sina spår. Ramarna för restaureringen var tydliga från dag 1; allt arbete skulle i möjligaste mål göras med originaldelar och på ”originalsätt”. I de fall där det inte var möjligt skulle arbetet utföras på ett tidsenligt sätt som överensstämmer med bilens estetik och konstruktion.

– Man kan se det som ett hinder att vara begränsad till originaldelar men vi ser det snarare som en kul utmaning som gör slutresultatet ännu bättre. Det är så klart extra viktigt på en så här ovanlig och ikonisk bil!

Simon fortsätter:

– Om vi börjar kika under huven och först på själva motorn så kan man säga att vi gjort det mesta utan att lyft ur motorn. Vi har exempelvis filmat cylinderväggarna, plockat isär förgasare samt synkat dessa.

Just att synkronisera förgasare på en V12-motor är mycket tidskrävande. Det påminner lite om att försöka stämma 12 gitarrer som spelar olika låtar samtidigt! 

Den slirande kopplingen (som var den ursprungliga anledningen till att bilen kom till verkstaden) justerades och bromsvätskeläckaget åtgärdades. Packningar till exempelvis växellåda och oljetråg passade man på att byta ut. Och just oljetråget var en upplevelse i sig, fortsätter Simon:

– Oljetråget var så otroligt tungt och otympligt när det monterades bort att jag flera gången nästan trodde att hela motorn skulle ramla ner, säger han och skrattar!

Vi kommer att skriva om det här projektet i flera delar. Det här var del 1 och Del 2 finns nu att läsa. Del 3 kommer fredagen den 12:E november.
Bildgalleri: Lamborghini Espada
FAKTARUTA: Lamborghini Espada

Årsmodell: 1970
Motor: 3.9L V12

Designer: Bertone (Marcello Gandini)
Antal tillverkade: 1217 st